Kotlety z jaj
Składniki (na 3 porcje):
·
Jaja 6 szt.
·
Mleko 100 ml
·
Masło 30 g
·
Bułka czerstwa 50 g
·
Bułka tarta 30 g
·
Szczypiorek 20 g
·
Tłuszcz – do smażenia
·
Sól, pieprz – do smaku
Sposób wykonania:
Bułkę czerstwą namoczyć w mleku, następnie lekko
odcisnąć. Pięć jaj ugotować na twardo, obrać i zemleć wraz z bułką. Do otrzymanej
masy dodać roztarte masło, posiekany szczypiorek, surowe jajo i przyprawy.
Wszystko dokładnie wyrobić i uformować 6 okrągłych kotletów. Obtoczyć w bułce
tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Podawać samodzielnie jako
zakąskę lub danie zasadnicze z surówkami, sosami, ziemniakami.