Kotlety z jaj





Składniki (na 3 porcje):
·        Jaja 6 szt.
·        Mleko 100 ml
·        Masło 30 g
·        Bułka czerstwa 50 g
·        Bułka tarta 30 g
·        Szczypiorek 20 g
·        Tłuszcz – do smażenia
·        Sól, pieprz – do smaku

Sposób wykonania:
Bułkę czerstwą namoczyć w mleku, następnie lekko odcisnąć. Pięć jaj ugotować na twardo, obrać i zemleć wraz z bułką. Do otrzymanej masy dodać roztarte masło, posiekany szczypiorek, surowe jajo i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić i uformować 6 okrągłych kotletów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Podawać samodzielnie jako zakąskę lub danie zasadnicze z surówkami, sosami, ziemniakami.