Chłodnik mazowiecki



Składniki (na 6 porcji):
·        Kefir 1000 ml
·        Buraki 250 g
·        Szczypior 60 g
·        Ogórek świeży 1 szt.
·        Rzodkiewki 1 pęczek
·        Koperek 1 pęczek
·        Jaja 3 szt.
·        Sok z cytryny – do smaku
·        Cukier – do smaku
·        Sól, pieprz – do smaku

Sposób wykonania:
Buraki umyć, ugotować w skórce, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja ugotować na twardo. Rzodkiewki i ogórka pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypior drobno posiekać. Kefir roztrzepać i połączyć z powyższymi warzywami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Do każdej porcji chłodnika włożyć pół jajka. Podawać wychłodzony, w ilości 200 – 300 ml na porcję.