Chłodnik mazowiecki
Składniki (na 6 porcji):
·
Kefir 1000 ml
·
Buraki 250 g
·
Szczypior 60 g
·
Ogórek świeży 1 szt.
·
Rzodkiewki 1 pęczek
·
Koperek 1 pęczek
·
Jaja 3 szt.
·
Sok z cytryny – do smaku
·
Cukier – do smaku
·
Sól, pieprz – do smaku
Sposób wykonania:
Buraki umyć, ugotować w skórce, obrać i zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Jaja ugotować na twardo. Rzodkiewki i ogórka pokroić w drobną
kostkę. Koperek i szczypior drobno posiekać. Kefir roztrzepać i połączyć z
powyższymi warzywami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i
pieprzem. Do każdej porcji chłodnika włożyć pół jajka. Podawać wychłodzony, w
ilości 200 – 300 ml na porcję.