Ciasto biszkoptowe na oleju




Składniki:
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1 szklanka mąki ziemniaczanej
·         1 szklanka cukru
·         1 szklanka oleju
·         5 jajek
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżeczki cukru waniliowego lub 0,5 łyżeczki olejku waniliowego
·         2 łyżeczki kakao
·         owoce sezonowe np. jabłka, śliwki, truskawki, borówki  
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać naprzemiennie żółtka, obydwie przesiane mąki oraz olej. Na koniec dodać proszek do pieczenia oraz olejek lub cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać, używając miksera na średnich obrotach. Część ciasta wylać do formy, natomiast do drugiej dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Oba ciasta delikatnie przemieszać łyżką, aby powstała charakterystyczna mozaika. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone ulubione owoce. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 45 – 50 minut.   
Ciasto można wykonać także z połowy składników wówczas do pieczenia należy użyć formy keksowej.