Ciasto biszkoptowe na oleju
Składniki:
·
1 szklanka mąki pszennej
·
1 szklanka mąki ziemniaczanej
·
1 szklanka cukru
·
1 szklanka oleju
·
5 jajek
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 0,5
łyżeczki olejku waniliowego
·
2 łyżeczki kakao
·
owoce sezonowe np. jabłka, śliwki,
truskawki, borówki
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na
sztywną pianę. Następnie dodawać naprzemiennie żółtka, obydwie przesiane mąki
oraz olej. Na koniec dodać proszek do pieczenia oraz olejek lub cukier
waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać, używając miksera na średnich
obrotach. Część ciasta wylać do formy, natomiast do drugiej dodać kakao,
wymieszać i wylać na jasne ciasto. Oba ciasta delikatnie przemieszać łyżką, aby
powstała charakterystyczna mozaika. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone ulubione
owoce. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 45 – 50 minut.
Ciasto można wykonać także z połowy składników wówczas
do pieczenia należy użyć formy keksowej.