Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
· 0,5
szklanki majonezu
·
4
jaja
·
1
łyżka kartoflanki
·
350g
sera żółtego
·
200g
mrożonego szpinaku
·
2
łyżki masła
·
3
pojedyncze piersi z kurczaka
·
przyprawy:
sól, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa – do smaku
Sposób
wykonania:
Jaja
roztrzepać w misce, dodać majonez, kartoflankę i na koniec utarty ser. Ciasto
wylać na blachę wyłożoną brązowym papierem i piec w rozgrzanym do 180°C
piekarniku przez około 20 minut. Zamrożony szpinak wyłożyć na gorącą patelnię,
dodać masło i smażyć aż do odparowania wody, następnie doprawić przyprawami do
smaku.
Piersi
kurczaka rozkroić wzdłuż, rozbić, posolić i wyłożyć na upieczone ciasto serowe.
Szpinak wyłożyć na mięso i zawinąć całość w roladę. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku
przez 30 – 40 minut. Rolada może być podawana na gorąco, jak i na zimno.